Актуелне вести

Grid List

ТЕСЛИН НАРОД: Четник Милисав Шурбатовић спустио „Аполо 11“ на Месец.

Србија

Мало је познато да су у конструкцији и дизајну „Апола 11″ и ракете „Сатурн 5″ учествовала и седморица стручњака српског поријекла, међу којима и Милисав Шурбатовић, који је Други свјетски рат провео у штабу ђенерала Драже Михаиловића. Управо он је био задужен за приземљење „Апола11“ на површину Месеца. О њему и другим Србима који су оставили значајан траг у Америци, говори документарац „Теслин народ“.

Српски војник на гробљу (1915) / Фото: Геттy

Србија

"…Ево нас пред Београдом, тако жељеним циљем. Стигли смо око 10х пре подне. Стигао сам кући око 11 часова пре подне. Код куће сам затекао Секу и Мајку. Хвала Богу, кад сам их затекао живе и здраве. Око подне, дошли су отац и Никола. Само је код Николе промена велика, а код осталих нема. Што се тиче вароши, има великих промена. Суморан и мрачан, а нарочито много порушен. Свет је нов, старога нема, као да је сав изумро".

Заборављени српски јунаци - Ко је био генерал Иван С. Павловић, командант у два рата

Србија

Генерал Иван С. Павловић Командант у балканским и Првом светском рату, један од оснивача Историјског друштва у Новом Саду 1927. а био је члан и утемељивач Српске књижевне задруге, Српског географског друштва и Друштва „Свети Сава“.

Дан када су срушене капије Европе: Топови пресудили Византији

Свет

Био је то уторак, 29. мај 1453. године. Судњи дан за велики Констатинопољ и дефинитивни пад Византије. Тај догађајпотпуно је променио лице света за све векове који буду долазили. Догађај који је свој епилог имао у зору 29. маја 1453. значио је много више од пропасти једне државе. После два месеца непрестаних борби, Византијско царство је престало да постоји.

Сви створитељи „вечног града“: Вучица и даље бди над Римом

Свет

Вечни град Рим и Римско царство иду руку под руку. Настанак Римског царства (Imperium Romanum) повезује се са настанком Рима. Стари Рим лежао је на левој обали реке Тибар, око 25 километара од његовог ушћа. Рим је у старо време стајао на седам брежуљака – Капитол (Capitolinus Mons), Авентин (Collis Aventinus), Палатин (Collis Palatinus), Квиринал (Collis Quirinalis), Виминал (Collis Viminalis), Есквинил (Collis Esquilinus) и Целиј (Collis Caelius), а под њим је био и један део брежуљка Јаникула на десној обали Тибра.

Хиљаду година након што је пропало Западно Римско Царство, Источно или Византија стајало је усправно.

Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.