ТЕСЛИН НАРОД: Четник Милисав Шурбатовић спустио „Аполо 11“ на Месец.

Србија
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Мало је познато да су у конструкцији и дизајну „Апола 11″ и ракете „Сатурн 5″ учествовала и седморица стручњака српског поријекла, међу којима и Милисав Шурбатовић, који је Други свјетски рат провео у штабу ђенерала Драже Михаиловића. Управо он је био задужен за приземљење „Апола11“ на површину Месеца. О њему и другим Србима који су оставили значајан траг у Америци, говори документарац „Теслин народ“.

 

tesla01

Редитељ Жељко Мирковић. ФОТОГРАФИЈА: Седмица

У Београду је промовисан документарни филм „Теслин народ“, Жељка Мирковића. Ова филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа. Од искрцавања првог Србина на америчко тло прије више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба, поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданича, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке академије наука, српске инжењере творце програма „Аполо”, легендарне оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановича и многе друге чије је име уткано у историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорду Шагићу), кога су спасли рибари, по којима је и назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „Сто знаменитих Американаца”. Ту су и остале занимљиве приче попут оне да је чувена играчка Џи-Ај-Џо направљена по узору на једног српског хероја, Михајла Пејића.

Сви знају за чувену реченицу Нила Армстронга: „Ово је мали корак за човека, али велики за човечанство”, коју је изјавио амерички астронаут када се 20. јула 1969. године из свемирског брода „Аполо” спустио на Месец. Међутим, мало је познато да су у конструкцији и дизајну „Апола 11″ и ракете „Сатурн 5″ учествовала и седморица стручњака српског порекла, међу којима је Дејвид Вујић.

Вујић је рођен у Пенсилванији 1935. године. Дипломирао је у Мидленду техничке науке, магистрирао је у Вашингтону, где се запослио у НАСА. Био је представник авионске компаније „Панам” и власник конструкторске фирме „Дсаунд”. Управо он је одговоран за повезивање компанија у изради објеката у оквиру мисије „Аполо” и некадашњи је портпарол НАСА.

Милојко Вучелић био је главни менаџер програма за слетање астронаута на месечеву површину, чији је непосредни задатак била контрола и анализа месечеве површине и осмишљавање начина слетања објеката на њу. Милојко – Мајк Вучелић био је пројект-менаџер, а од 1966. до 1978. године и један од директора читавог програма „Аполо” (председник Линдон Џонсон га је зато и одликовао Медаљом слободе).

Данило Бојић био је главни инжењер и специјалиста за системе кретања и контролу реакционих система у „Аполо” програму.

Павле Дујић, инжењер електротехнике, био је задужен за систем дистрибуције електричне енергије на свемирским бродовима „Аполо” током лета на Месец.

Милисав Шурбатовић, четник, поручник Југословенске војске који је читав рат провео у штабу ђенерала Драже Михаиловића на Равној гори, био је инжењер задужен за приземљење и одвајање свемирских објеката на површини Месеца.

Петар Галовић био је инжењер задужен за осмишљавање и обезбеђивање катапултног система у свемирским бродовима мисије „Аполо”.

Славољуб Вујић био је инжењер задужен за истраживање престанка рада електронских уређаја на објектима који су послати у свемир у оквиру мисија „Аполо” и „Сатурн”.

Сви ови људи оставили су трага, градећи не само Сједињене Америчке Државе, где су делом живели и радили, већ су своја имена уградили и у историју Србије. Прича о њима није само прича о њиховом успеху, то је и прича о целом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.

Документарац „Теслин народ“ снимљен је и као серија, и ускоро ће бити емитован на РТС-у.

одломак из филма:

 

Извор: Седмица, Царса

 

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.