Чика Боца је удружење родитеља, старатеља и пријатеља деце оболеле од малигних болести.

Помозимо
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

​Чика Боца је удружење родитеља, старатеља и пријатеља деце оболеле од малигних болести. Чланови су родитељи и пријатељи деце лечене од малигних болести.

Оснивачи су родитељи лечене деце. Суочени са многим горућим проблемима деце која су погођена ретким и малигним болестима, организовали смо се прво као неформална група 2010. године, а од 2011. званично и регистровали организацију. Од тог тренутка реализовали смо неколико пројеката и догађаја сами или у сарадњи са другим сродним удружењима у земљи и свету који деле наше циљеве.

 
ВИЗИЈА
Србија као земља која прихвата и примењује све европске стандарде лечење деце са малигнитетом.

МИСИЈА
Мисија непрофитне, невладине организације Чика Боце је посттерапијска подршка деци и адолесцентима, лечених од малигнитета, у циљу социјалне реинтеграције на простору РС, уз помоћ свих релевантних друштвених чинилаца.
Чика Боца се бави од 2010. социјалном инклузијом деце и младих лечених од рака, унапређивањем развоја нивоа знања и вештина за живот са раком и после рака. Развијамо иновативне програме и моделе подршке за децу, младе и породице. Чика Боца је оснивач Српске мреже за борбу против дечијег рака.

АКТИВНОСТИ
Отворена врата – Кутак за родитеље
информације о релевантним законима и правима пацијената, укључујући заговарање за промене закона како би се олакшало лечење деце са ретким болестима и другим облицима малигнитета, ширење стеченог знања о болестима и могућим начинима лечења, преношење позитивних искустава деце и младих који су победили рак и њихов организован рад на помоћи себи и новим малим пацијентима, креативне радионице, подизање капацитета сродних удружења у земљи и региону, организација прикупљања средстава за децу погођену ретким болестима и раком за лечење у инострантсву уколико у земљи није могуће лечење, организација регионалног окупљања сродних удружења и умрежавање, локалне акције, подстицање друштвено одговорног пославања и волонтеризма.

ГОДИШЊИ ПРОЈЕКТИ
– Од почетне дијагнозе и лечења – пружање подршке оболелој деци и њиховим породицама кроз искуства оних који су све то прошли путем пројекта ИНТЕРНЕТ РАДИО МЛАДИЦЕ, са својим емисијама које се емитују сваке суботе, за шта треба обезбедити средства и услове да се успешно могу покрити све болнице са дечјом онкологијом у Србији (многа деца током лечења морају да буду у изолацији, а овај вид подршке је потпуно безбедан и успешан), а током ремисије и процеса оздрављења, потпуно смо посвећени реализацији услова за пројекат редовних годишњих ЛЕТЊИХ КАМПОВА “МИ МОЖЕМО СВЕ!” за децу лечену од малигних болести без пратње родитеља осмишљених специјално за њихову свеобухватну рехабилитацију и инклузију у свакодневни живот.Такође у годишње пројекте спада и обележавање 15. фебруара, када цео свет обележава Међународни дан деце лечене од рака. Од 2014. Спроводимо програм Повратак у школу, који је замишљен као интервенција и помоћ при повратку у школу леченог детета,тинејџера и припремање школе, наставног и помоћног стручног особља, и нарочито битан фокус на вршњачку припрему вршњака за боље разумевање потреба и осећања детета, тинејџера које се враћа после дужег времеснког периода у школу. Временом се овај програм развио у још два сегмента, и то рад са основцима и средњошколцима, у циљу креирања инклузивне климе у школама, као и повећање знања о дечијем раку, као и смањење социјалне дистанце према овој осетљивој групи.

–ЛЕТЊИ КАМП “МИ МОЖЕМО СВЕ!” се спроводи успешно од 2013. Године. Због активности и истраживања и резултата истраживања име камп мењамо од ове године у Рехабилитациони центар “Ми можемо све”. До сада је кроз камп прошло преко 160 деце лечене од рака, узраста од 7 до 17 година, као и 20 младих лечених од рака (Младица) као волонтера.

– ИНТЕРНЕТ РАДИО МЛАДИЦЕ (радио-младице.рс) – Иницирали смо и покренули, у мају 2012. младе људе од 15 до 30 година, а некада децу лечену од рака да своју потребу за заједничким организовањем преточе у заједништво јединственог имена МладиЦе (Це (Ц) је у шифарнику болести ознака за канцер). Пројекат интернет Радио МладиЦе, је почео првим емитовањем 29. септембра 2012. Ови млади људи су причали о свом искуству са жељом да кроз лично искуство и пример помогну онима који су у процесу лечења. Пројекат је имао за циљ социјализацију лечене деце и њихово психолошко оснаживање. Идеја радија је била потреба младих да се чује и њихово мишљење о разним темама којима је данас млад човек окружен. Радио је је прекинуо рад због недостатка финансијске подршке током 2016. године. Кроз Интернет радио Младице је прошло 25 стално активних младица, настало је преко 150 емисија. Садржаји су на сајту www.младице.орг.

– РАД СА МЛАДИЦАМА
МладиЦе као група сурвајвера (бивших пацијената) је после лечења препуштена сама себи, тј. не постоји никакав вид системске подршке деци, тинејџерима и младима леченим од рака. Континуирано радимо кроз едукације на њиховом психолошком оснаживању и развоју социјалних вештина, које ће им олакшати интеграцију у друштво после завршеног лечења.

– ПОВРАТАК У ШКОЛУ:
Програм Повратак у школу има 3 правца деловања:
1). Помоћ (интервенцију) при повратку у школу након завршеног лечења
2). Рад у основним школама и креирање инклузивне климе
3). Рад у средњим школама и креирање инклузивне климе
Постигнућа овог програма најбоље илуструју следећи онлине инфографици: ГРАФИК 1 и ГРАФИК 2. Знајући да наставнике нико не припрема за овакве професионалне изазове од 2015.-те године имамо и приручник за наставнике за рад са децом са малигним болестима.

Наша брига су деца и млади лечени од рака и њихова будућност!

 

 

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.