Библиотека Палатина - практично је поново уједињена

Сајтови
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Збирка 3.000 средњовековних рукописа сада на мрежи.

 

После векова раздвајања, једна од највреднијих збирки рукописа из средњег века и раног новог доба - Библиотека Палатина - практично је поново уједињена.

01 bilbio palatina 02

Илустрован латински величанствени кодекс из библиотеке Библиотека Апостолика Ватикана у Риму.

Фото: Универзитетска библиотека Хеиделберг.

Универзитетска библиотека Хајделберга дигитализовала је не само немачке рукописе у сопственим фондовима, већ и латинске кодексе ове "мајке свих библиотека", смештене у Риму скоро 400 година у зидовима Ватиканске библиотеке Библиотека Апостолика Ватикана. Фондација Манфред Лаутенскхлагер је обезбедила дугорочно финансирање које је омогућило овај значајан пројекат у научним истраживањима.

Техничке могућности дигитализације и интернета дале су Универзитетској библиотеци могућност да се поново окупи "благо западне културе", која је сада подељена између Рима и Хеиделберга, у једну виртуелну библиотеку. У том циљу, Универзитет Хеиделберг и Ватикан успоставили су сарадњу која се протезала током неколико година.

"За нас је виртуелно поновно уједињење рукописа Немачке и Латинске Палатине остварење сна", наглашава др. Веит Пробст, директор Универзитетске библиотеке Хеиделберг.

Библиотека Палатина имала је дугу историју и прије него што га је Папа Григори КСВ конфигурирао у Тридесетогодишњем рату и пребацио га у Ватикан 1623. године. Скоро 250 година, порастао је из два извора - краљевске колекције дворца Хеиделберг и библиотеке Хеиделберг универзитета основане 1386. године. Уз изузетак кодекса на немачком језику, којима је дозвољено да се врате у Хеиделберг 1816. године, Палатина остаје темељ Ватиканске библиотеке у Риму.

01 bilbio palatina 03

Запослени Универзитетске библиотеке дигитализује средњовековни рукопис у Риму.

Фото: Универзитетска библиотека Хеиделберг.

Почетком 17. века, познато је као "највеће благо наученог Немачког". Као универзална библиотека садржи не само теолошке, филолошке, филозофске и историјске радове већ и медицинске, природне историје и астрономске текстове. Због тога остаје велики интерес за бројне академске дисциплине. Дигитализовани основни инвентар отприлике 3.000 рукописа је сада доступан свима преко Интернета. 

Извор: Библотека Палатино Дигитал

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.