Србија
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Дворска дама на двору Карађорђевића, коју у серији игра Ива Кевра, основала је „Цвијету Зузорић“, а током рата била је блиска сарадница Јосипа Броза.

 

У хит серији „Сенке над Балканом“ имамо прилику да видимо младу глумицу и дебитанта Иву Кевру, као једну од главних јунакиња, у улози Кристе, која је била љубавница Мустафе Голубића и супруга директора болнице Авакумовића.

Њен лик, како открива сценариста Дејан Стојиљковић, рађен је по угледу на Кристу Шумановић (удату Ђорђевић), која је после Другог светског рата била човек од поверења Јосипа Броза Тита и блиска пријатељица Добрице Ћосића.

Потиче од Шумановића

- Она је комплексан лик. Била је утицајна, један од оснивача „Цвијете Зузарић“. Криста је у нашој серији фиктиван лик. Фикцију смо засновали на историјским чињеницама. Било је то занимљиво време. Било је левичара и десничара. Она је била сива еминенција - каже за Курир сценариста Дејан Стојиљковић и додаје:
- У „Сенкама над Балканом“, поред Павелића, принца Ђорђа, Петра Живковића, имамо и јаке женске ликове. У Београду су жене имале веће слободе него било другде у свету. Постајали смо метропола, али је избио рат.

Криста Ђорђевић рођена је 1892. у Загребу. Била из угледне и богате породице Шумановић. Њен стан у Београду био је место окупљања интелектуалне елите, а својим деловањем у различитим грађанским круговима стекла је многобројна познанства.

Дворска дама на двору Карађорђевића, основала је Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“ у Београду, буржујка и потоња партизанка, блиска Титова сарадница.

10 senkenadbalkanom 12

Човек Лоле Рибара

- Живела је у Улици Страхињића Бана, где је у свом стану чувала злато Комунистичке партије. Спасла га је након бомбардовања Београда и поклонила Црвеном крсту. У њеном стану је у два наврата боравио и Јосип Броз Тито, чији јој идентитет није био познат све до краја 1942, када га је препознала на једном плакату. Пријатељство са Титом Кристу је увело у ред симпатизера КПЈ и тада је почела да чини услуге за партију - по налогу КПЈ током 1940. је неколико пута одлазила у Париз и тамо преносила партијски новац, пошту и литературу - бележе историчари о Кристи.

Без знања технике партије, Кристу је на вези за нарочите и сложене задатке држао Лола Рибар.
- Она је један истопљени грумен злата по ослобођењу Београда предала Титу на првом пријему организованом у част ослобођења.

Умрла у дубокој старости

Поред познанства са комунистима, Криста Ђорђевић се дружила са многим значајним личностима, својим савременицима - писцима, сликарима, вајарима, политичарима - Сретеном Стојановићем, Милошем Црњанским, Миланом Ракићем, Петром Коњовићем, Јованом Бијелићем, Савом Шумановићем (који јој је био брат од стрица), Иваном Рибаром и његовом супругом Тоницом, Слободаном Јовановићем, генералом Душаном Симовићем, Миланом Гролом, Момчилом Нинчићем, кнегињом Олгом, Стамболићем и другима, бележи историја.

Крста је умрла 18. јула 1981. године у Београду и сахрањена је поред свог супруга Ђурице на Новом гробљу.

Тајна веза
ЖИВЕЛА 10 ГОДИНА СА ЋОСИЋЕМ

10 senkenadbalkanom 13

Криста је нарочито била присна са књижевником Добрицом Ћосићем и његовом породицом, с којима становала је у периоду од 1947. до 1957. Једна је од особа којима је Добрица посветио поглавље у свом роману „Пријатељи“. У Ћосићевом сећању она је остала „у рату илегалска и партизанска сарадница, у миру помајка, а свагда госпођа“.

Ко је Ива Кевра
БЕОГРАДСКИ СТУДЕНТ, РОЂЕНА У ПУЛИ

Глумица Ива Кевра тумачи лик Кристе. Њена породица живи у Пули, али је студије глуме уписала у Београду у последњој класи професора Владе Јевтовића. Ивина мајка Мара је из Војводине, из места Лукићево. Тамо јој и даље живи бака Анђелија.
- Никад се у Београду нисам осећала као странац. Дружим се с братом од тетке, који је пилот. Од глумаца, волела бих да сарађујем с Весном Тривалић - рекла је Ива.

 

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.