Copyright

Ми смо
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ауторско право је право које уживају ствараоци (аутори) књижевних, научних и уметничких дела (ауторска дела), а које им даје искључиво право коришћења или одобравања другима коришћења свог дела, а укључује и систем заштите тих права. У објективном смислу, оно је систем правних правила и начела које регулишу права које закон даје аутору дела.

Аутору припада ауторско право на његову ауторском делу чином самог остварења дела и, за разлику од већине других облика интелектуалног власништва, не подлеже никаквом административном или регистрационом поступку. Њиме се не штити идеја него дело које је изражај идеје људског ума, без обзира на врсту или квалитет изражаја.

Ауторско право и сродна права кључни су за људско стваралаштво, јер пружају ауторима подстицај у облику признања и новчаних накнада, а с друге стране пружају им одређену сигурност да се њихова дела могу да дистрибуирају без страха од неовлашћеног копирања или пиратерије, а уколико до тога дође, осигурана им је одређена заштита ауторског права.

Ауторско право карактеристично је за европски правни круг (првенствено се развило у француском праву). У англосаксонском праву користи се појам копирајт. Темељна разлика између ауторског права и копирајт је та, што је прво базирано на идеји сопственог права аутора код којег постоји веза између аутора и његове творевине, док се копирајт ограничава стриктно на дело као такво.

 

Појам ауторског дела

Ауторско дело је оригинална творевина аутора, без обзира на форму у којој је изражена, као и намену, величину, садржај и начин исказивања. У ауторска дела спадају:
1. писана дела (књиге, брошуре, чланци, преводи, рачунарски програми итд.)
2. говорна дела (говори, беседе, предавања итд.)
3. драмска, кореографска и дела позоришне режије, пантомимска дела и дела која потичу из фолклора, музичка дела
4. филмска дела (кинематографија и телевизија)
5. дела ликовне уметности (скице, цртежи, слике, графике, скулптуре итд.)
6. дела архитектуре и примењене уметности и индустријског дизајна
7. географске и топографске карте, планови, скице, макете и фотографије итд.

Извор: wikipedia

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.