Србија
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Баба Анујка, некада познатија као "Банатска вештица", унесрећила је и усмртила на десетине људи захваљујући својој водици, која је садржала најопасније отрове, као што су арсен, татула, жива и мишомор.

 

Село Владимировац је питомо банатско село на пола пута између Вршца и Панчева, које се због једне мистериозне жене уписало на мапу светског криминала. Црну сенку над то насеље бацила је Баба Анујка - први серијски убица на овим просторима и једна од најсуровијих тровачица на свету.

Банатска вештица” и баба Анујка, унесрећила је и усмртила на десетине људи захваљујући својој водици, која је садржала најопасније отрове, као што су арсен, татула, жива, а понекад и мишомор.

Према речима сведока, тровачица је била високоинтелигентна, због чега су биле потребне деценије како би се открила њена злодела. Била је моћна врачара и многи из Баната, али и шире обраћали су јој се за помоћ, да би нешто касније многи од њих умрли у највећим мукама.
Анујка је била позната као неко ко је, наводно, могао да реши љубавне проблеме, лечи болести, спасава мушкарце од одласка у војску, али и да по наруџбини убије. Како кажу сељани, уколико би неко пожелео да уклони свог напријатеља, обратио би се управо баба Анујки, која би им давала отровну водицу.

Колики је била стручњак и познавалац отрова најбоље доказује то што је на основу количине опасне супстанце могла тачно да утврди када ће жртва умрети.

27 babaanujka 02

Према подацима, за прављење отровних смеса кључна јој је била тежина жртве. Када би код ње дошао „клијент” и пожалио се на неки проблем или на особу, прво што би упитала јесте: „Колико је тешка жртва?” На основу тежине је одређивала коју ће количину отрова убацити у водицу.
Многи наивни сељаци долазили су код ње како би им помогла у решавању здравствених проблема, а касније би умирали у највећим мукама.
Колико је била моћна говори и податак да је имала своје ученице, али и следбенике, који су ишли по другим местима, обигравали око несрећних породица и нудили им помоћ Баба Анујке и њену чудотворну водицу. Те исте породице су, уместо решења проблема, доживљавале трагедије.
Владимировац је више од педесет година стрепео од ње, због чега су јој многи указивали велико поштовање и клонили је се, само да им не би наудила. Сумњало се да има натприродне моћи, а суштина њене активности се заправо заснивала на варању и тровању људи, што је дуго било тешко доказати због њене мудрости и лукавства.


- Када би клијент дошао код ње, захтевала би да јој донесе белу и црну кокошку, пепео и разно биље. У мистериозној тишини убацивала би састојке у воду и шапутала неке неразумљиве речи. Крајњи резултат би била водица - причали су сведоци.

Ђавољу водицу, како су је звали, наплаћивала је дебело, а њени злочини дуго нису могли да се докажу, јер су рођаци и особе које су наручивале течност често касније одбијали обдукције и сведочења, тврдећи да ништа не знају.
На тај начин су се завађени чланови породица у борбама око наследства решавали својих "непријатеља", а затим су одбијали обдукцију и прикривали Анујкина дела.
Међутим, Баба Анујка је ухапшена након што је својим напитком отровала имућног сељанина, због чега је покренута озбиљна истрага, која је показала да је Анујка била све само не обична врачара. 

Утврђено је да су жртве имале огромне количине арсена у организму, што је био довољан доказ да Анујка буде изведена пред панчевачки суд и осуђена на 15 година затвора. Њене следбенице биле су стрељане.

27 babaanujka 03


Како је пала Анујка
Далеке 1927. године количина отрова намењена богатом удовцу Гаји Прокину из Иланџе није била довољно јака. Пошто је своје богатство преписао синовима, мањи део свог иметка обећао је и сестрићу, који ће му припасти тек након Гајине смрти. Међутим, сестрић није могао да чека ујакову смрт, па су на случају радиле Анујка и њена најближа сарадница и ученица Љубинка Миланков. Она је по Анујкином рецепту направила отров за клијента, али не довољно јак. Несрећни мушкарац се обратио лекару и тек после неколико дана преминуо, након чега је истрагом и обдукцијом утврђено да је отрован. Остале жртве су ексхумиране, а затим је Миланкова ухапшена, након чега је испричала шта су Анујка и она чиниле.


Позната у свету
Банатска вештица удајом је добила презиме Ди Пиштоња. Била је банатска Румунка из богате породице, а живела је 104 године.
Четрдесетих година 20. века, наводно, била је ослобођена од стране немачке војске, након чега се вратила у Владимировац, где је преминула у дубокој старости. 

Колико је Баба Анујка била позната говори и податак да је познати аутор проф. др Шимон А. Ђармати објавио књигу о њој.

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.