ТЕСЛИН НАРОД: Четник Милисав Шурбатовић спустио „Аполо 11“ на Месец.

Мало је познато да су у конструкцији и дизајну „Апола 11″ и ракете „Сатурн 5″ учествовала и седморица стручњака српског поријекла, међу којима и Милисав Шурбатовић, који је Други свјетски рат провео у штабу ђенерала Драже Михаиловића. Управо он је био задужен за приземљење „Апола11“ на површину Месеца. О њему и другим Србима који су оставили значајан траг у Америци, говори документарац „Теслин народ“.

Српски војник на гробљу (1915) / Фото: Геттy

"…Ево нас пред Београдом, тако жељеним циљем. Стигли смо око 10х пре подне. Стигао сам кући око 11 часова пре подне. Код куће сам затекао Секу и Мајку. Хвала Богу, кад сам их затекао живе и здраве. Око подне, дошли су отац и Никола. Само је код Николе промена велика, а код осталих нема. Што се тиче вароши, има великих промена. Суморан и мрачан, а нарочито много порушен. Свет је нов, старога нема, као да је сав изумро".

Лоза Немањића - Родослов највеће српске династије

Од Стефана, зачетника српске владарске породице, до Уроша Нејаког, цара и последњег владара, сваки члан ове благородне династије оставио је неизбрисив траг у историји нашег народа.

Како се Србија извукла из економске кризе: Ни динар више, ни за краља, ни за попа!

Царински рат или Свињски рат (пошто је Србија била претежно сточарска земља) је вођен између Краљевине Србије и Аустроугарске монархије од 1906. до 1911. То је био трговински сукоб, који је наступио после прекида преговора који су у Бечу вођени због закључења трговинског уговора између двеју земаља.

Заборављени српски јунаци - Ко је био генерал Иван С. Павловић, командант у два рата

Генерал Иван С. Павловић Командант у балканским и Првом светском рату, један од оснивача Историјског друштва у Новом Саду 1927. а био је члан и утемељивач Српске књижевне задруге, Српског географског друштва и Друштва „Свети Сава“.

Трагом трпезе наших предака: Од кувања за цело племе до богате гозбе Немањића

Често се данас може чути да наша национална кухиња има све одлике кухиња из околних земаља и да, заправо, ни једно јело није изворно наше, почевши од ћевапа и сарми. Међутим, сматрам да у мору таквих тврдњи, које нису нетачне, има и светлих примера – ми, ипак, имамо неколико наших јела која потичу још из племенског савеза.

Пад Србије 1459: Крај деспотовине „између чекића и наковња“

Црне мисли цара Душана почеле су да бивају стварност по Србију у другој половини 15. века. Пало је Смедерево. Пала је Српска деспотовина. Османлије су постале врло истините. Стасао је млађани Мехмед II (касније познат као ел Фатих – Освајач), син султана Мурата II. Нестрпљив и прек, кренуо је да осваја.

Још чланака...

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.