Миливоје Петровић Блазнавац

Србија
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Миливоје Петровић Блазнавац, министар војни који се до погибије кнеза Михаила држао у политичкој сенци, претекао је све претенденте и за један дан решио ко наслеђује престо.

Први му је пришао министар унутрашњих дела Никола Христић, знајући истину о прошлости свог колеге. Блазнавац је најпре био у полицијској служби, а од 1848. ађутант кнеза Александра Карађорђевића.
Заштитник му је био Стеван Петровић Книћанин, командант војне управе у Крагујевцу, који је командовао и полицијом. Блазнавац је на том месту долазио до свих поверљивих докумената о праћењу обреновићеваца и других виђенијих људи. Пошто је 1848. пао је у немилост код кнеза, Книћанин га је задржао као личног тајног агента. Блазнавца је послао у Беч да се убаци у службу Милоша Обреновића, а он је успео од Милоша да извуче план о преврату у Србији. Пошто је о томе обавестио Београд, добио је нови задатак да Милоша намами у Загреб и тамо га уз помоћ шефа загребачке полиције стрпа у затвор под оптужбом да је мађарски агент.

Убрзо затим, прекосавски Срби су прогласили своју војводину, а из Србије им је прискочио у помоћ Книћанин са добровољцима. Блазнавац је постао његов ађутант и у борбама се прославио уништењем једне мађарске топовске батерије. Потом је у Бечу и Паризу изучавао војне науке, уписао се и на војну школу у Мецу.

По повратку у отаџбину 1858. године постао је пуковник, што је био највиши чин у српској војсци. Постао је и начелник војног одељења у Министарству полиције. Атентат на кнеза Михаила задесио га је на месту министра војног и он је предстојећу битку око престола решио непосредно се обративши војсци за подршку. Тада је, заправо, применио искуство из Париза у коме се коју деценију раније задесио баш када је Луј Наполеон извео државни удар.

Блазнавац је још тада дошао до тврдог закључка да се не дипломатијом, него силом и бајонетом може учинити све што се жели у држави само ако се нађе одлучан човек у правом тренутку. Влада и Скупштина су се покориле вољи министра војног да на кнежевски престо дође млади Милан Обреновић, а Блазнавац се представио као први човек у новоформираном намесништву које ће владати до кнежевог пунолетства.

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.