Грб Мрњавчевића

Србија
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Један део овог грба може се видети на печату краља Вукашина из1370. али без штита.

Бели орао је највероватније приказан јер се сматрао грбом Србије (мада овде није двоглави) и многи великаши су га стављали на своје предмете и одећу. Још један веома важан симбол се јавља на грбу Мрњавчевића а то су оцила која су касније постала и део званичног грба обновљене српске државе.

mrnjavcevic1v

Мрњавчевћи су били први српски великаши који су се сукобили са Турцима - битка на Марици 1371. је била изгубљена и турски освајачи су наставили са продором у земљу.

Оба брата, Угљеша и Вукашин су погинули у том боју а Вукашинов син, Марко, је проглашен за новог краља. Иако је Марко био турски вазал, народне песме су га опевале као хероја натприродне снаге и изузетне храбрости; убијен је у турском походу 1395. који је лично предводио султан Бајазит I.
После ове погибије Мрњавчевићи су нестали са политичке сцене и немамо пуно података о осталим члановима породице. Угљешина жена Јелена је отишла у манастир где се замонашила под именом Јефимија и извезла чувену Похвалу кнезу Лазару коју можете погледати на овој Интернет презентацији.

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.