Михајло Милићевић и Патријарх српски Павле

О Милићевићима
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Од неколико занимљивих анегдота које смо чули у Лакату, изабрали смо ову коју нам је испричао Никола Милићевић:

- Неки Делић се рвао с коњима и захватао канту на Беговачи, на чатрњи, а Малиша га видео и штапом га преко леђа распалио. Пушти Турчин канту и потрча за Малишом. И Малиша му побеже. Бржи био Турчин. Малиша шмугну у зелену шуму, те га Турчин није нашао. Сакрио се у каменој пећини. Малиша дуго био положајник. У Херцеговини се каже полазник. Дакле, Малиша био полазник у Дабића, јер су комшије и фамилијарно испреплетене.
Како је обичај да рано ујутро дође полазник у кућу, једно јутро на Божић Малиша стигао рано кад тамо затече Турчина Ћорића, који је прије њега дошао. Једне године било тако.
Следеће Малиша порани још више. Дође у исту кућу и опет нађе Турчина. И кад је и треће године видео Турчина, криомице је употребио нож који је имао за пасом. Седе до Турчина, па га ножем боцну. Како се Турчин мало помакао, Малиша се примакао. Помицао га је тим ножем, све док га до врата није дотерао. Када га је дотерао, видио Турчин да нема куд и заждио преко врата. Никада после тога Турчин није био положајник - испричао нам је Никола.

Од њега и других житеља Лаката сазнајемо податке о тамошњим братственицима. Никола има супругу Цмиљу, сина Славишу, чија је жена Биља, а деца Вељко и Бојана. Жена другог сина Синише зове се Гордана, син је Ђорђе, а ћерка Катарина. У кући покојног Бошка Милићевића живе жена Деса, син Момо је у Новом Саду, невеста Сања, ћерка Николина и син Михајло. Ћерка Весна удата је за Средојевића у Новом Саду, има ћерку и сина - Невена и Ненада. Миро има децу Стефана, Дајану и Татјану. Габријела, удата за Владу, има два сина: Лазара и Страхињу.
Друга ћерка Мира има три кћерке Мају, Лену и Магдалену. Ново има жену Душанку и троје деце. Рашо је ожењен, жена мује Драгана, немају деце. Миливоје је ожењен Бранком, има двоје деце: Јовану и Анастасију. Има удату Ћерку за Перу Радана, имају двоје деце: Микија и Марка. Којо је умро у Канади, остала му жена Слава, има сина Горана. Ожењен је Рускињом, живе у Канади. Двоје деце има. Њихов Брат Неђо живи у Словенији, жена му је Јад ранка. Има сина Николаја.

Милосавка је жена покојног Саве. Данило Милићевић, жена му је Зора, има три сина: Владу, Нешу и Душка. Нешо је ожењен, има сина Бориса, жена му је Неда. Данило има брата Слобу у Београду, жена мује Олгица. Има сина Милоша. Ђурђа је жена поко- јног Стојана. Има троје деце. Мирослав је у Београду, жена му је Горица. Има двоје деце - ћерку Марију и сина Немању, жена му је Ивана. Рацо овде није ожењен, Смиљка у Невесињу није удата. Милорад, мој брат живи у Лакату. Жена му је Драгиња, има двоје деце, Сергеја у Београду (није жењен) и Јелену удату за Килибарду, која има двоје деце: Нађу и Ирину.

Томо је у Београду, има троје деце, жена му је Радмила, син Димитрије, ћерке Сања и Тања. Милан, његов брат, живи у Аустралији, има једно дете - Наташу. Милорад Милићевић има жену Гордану, троје деце: Слађу, Дула и Ану. Синови покојног Ђорђа су Мило, жена мује Гроздана, деца: Милица, Јелена удата у Требињу и Драгана. Живе у Невесињу. Брат Реља живи у Лакату са женом Софијом.

Има Марка и Миљану. Рељина мајка Зора такође живи са њима. Стево, стриц Рељин, има жену Стоју и два сина - Грујицу и Радојицу, кћерку Мару. Раде има жену Тамару, сина Павла, Јустина и Луку и ћерку Ирину. Мара има троје деце. Ранка је жена покојног Милорада. Имају двоје деце: Ивану и Драгану, живе у Београду. Драгана има ћерку Анастасију. Ратко је ожењен Милимирком. Има троје деце: Сању, Јелену и Наташу. Новка је жена покојног Деска, брата Ратковог. Имају децу Владимира, Дејана и Драгану.

Извор: часопис "Братство Милићевићи"

 

Пријавите се преко бесплатне е-маил претплате за примање обавештења о новим дешавањима.